Publicerad den 14 apr 2014 i Sociala Medier | 3 Comments

Chattar du mycket på Facebook via din smartphone? Har du använt Facebook-appen eller den numera rumsvarma appen Messenger som Facebook lanserat? I vilket fall som helst kommer vi inte att kunna välja längre i fortsättningen. Facebook tar bort möjligheterna att chatta via Facebookappen och i fortsättningen kan man alltså bara chatta via deras andra app Messenger.

Jag har använt Messenger i några månader nu och jag kan inte säga att jag har stött på några problem alls. Faktum är att det är mycket smidigare än att skriva på Facebookappen. Detta vet ju Facebook om och de vill ju självklart att alla använder Messenger.

Men var detta drag så smart av Facebook? Vad var anledningen egentligen och varför händer det så plötsligt? De har skapat ett beroende av att kunna chatta via Facebook, och nu tvingar de alltså den mängden människor som inte använt sig av Messenger tidigare att installera appen. Det finns många som är kritiska till beslutet och det finns många anledningar till varför beslutet är ett dåligt sådant. Följande är en del av den kritik som uppkommit:

  1. Jag behöver inte ännu en app – Med den otroliga mängd appar som finns tillgängliga är risken stor att man installerar för många appar på sin smartphone. Jag vet att jag inte är ensam om detta. Att ha två stycken appar, så som Facebook numera kommer att ha, är en dålig idé just eftersom de flesta nog hellre vill ta bort några appar från sin Smartphone snarare än att lägga till fler.
  2. Hade folk gillat Messenger så hade de installerat det – Att tvinga folk till en förändring är aldrig bra. När kritiken är så pass stor som den är till beslutet betyder det att många fortfarande använde den vanliga Facebook-appen att skicka meddelande på. De var med största sannolikhet nöjda som det var, annars hade de redan laddat ner Messenger.
  3. Folk kan vända sig till andra tjänster – Som jag skrev, det är aldrig bra att tvinga folk till förändring, men faktum är att det ofta inte ens fungerar. Facebook riskerar här att folk vänder sig till andra tjänster för att chatta. Det kanske är tur att Facebook köpte upp WhatsApp ändå.
  4. Multi-task räcker inte – På en smartphone kan man endast använda en app åt gången. Man kan skifta smidigt mellan appar, men att gå fram och tillbaka mellan Facebook och Messenger kan inte ses som ett smidigt steg framåt i utvecklingen.

Att folk skulle lida av ännu en app är att överdriva. Visst, konceptet i sig, att vi har för många appar installerade redan, kan stämma. Men om Messenger fungerar så mycket bättre att chatta med är detta inte ett problem stort nog. Att folk inte gillar att bli tvingade till saker stämmer självklart, men att många skulle lämna Facebooks meddelandetjänst utan att testa Messenger ser jag som föga troligt. Antagligen kommer majoriteten installera Messenger, om än vissa med lite buttra miner, och bli nöjda med hur appen fungerar. Det stämmer också att man måste hoppa mellan Facebook och Messenger om man samtidigt använder båda apparna aktivt, men skillnaderna från tidigare är inte stora. Det finns en ”Back to Facebook” knapp högst upp till vänster på skärmen när du använder Messenger. Klickar du på den så återkommer du till det ställe du befann dig sist på i Facebook. Ungefär som att klicka på ”News feed” tidigare. Eller nästan precis så.

facebook_messenger

Leave a Reply